Skip links

5 Tips die jouw website snelheid gaan verbeteren

Tips om je website snelheid te verbeteren

Je website snelheid verbeteren kan veel goeds doen voor het aantal paginabezoekers en conversies. Website snelheid speelt een grotere rol voor je organisatie dan de meeste mensen denken. Heb je wel eens gehad dat je een website aanklikt in Google, maar hij na een paar seconden nog steeds niet geladen is? Voor veel bezoekers is dit een reden om door te klikken naar een andere website, oftewel jouw concurrenten! Dit wil je toch niet?!

Trage websites zijn vervelend en komen bovendien onbetrouwbaar over. Het bijhouden en verbeteren van je page speed is essentieel om geen bezoekers te verliezen. Daarnaast werkt het ook positief voor je Google ranking score. De page speed van je website is dus super belangrijk! 

Maar wat kun je allemaal doen om je website snelheid te verbeteren? RocketPress helpt graag en heeft een aantal eenvoudige tips voor je opgesteld, zodat jij zelf kunt werken aan je website snelheid. En je hoeft zeker geen expert te zijn om deze tips toe te kunnen passen.  En onthoud goed, een snelle website betekent tevreden bezoekers, een hogere conversie en uiteindelijk meer verkopen! 

 

De tips van RocketPress:

 

Tip 1 Werk aan je pagina grootte 

Een pagina met veel MB’s werkt langzamer dan een kleine pagina. Vaak heeft een pagina veel MB’s door foto’s en video’s die op de site staan. Nu zijn foto’s en video’s zeer waardevol voor je website dus deze moet je zeker niet gaan verwijderen. Wel is er een trucje om de ze minder ruimte in beslag te laten nemen. Voor WordPress websites is er een speciale plugin, WP Smush image. Deze plugin verkleint automatisch al je afbeeldingen, zodat deze minder MB’s in beslag nemen op je website. Super handig!

Tip 2 Minimaliseer je CSS, JavaScript  HTML 

Misschien ben je niet helemaal thuis in de code wereld, maar een wildgroei aan code in de achterkant van je website is een no-go. Een WordPress website heeft vaak overbodige code achter de website hangen. Dit heeft te maken met de verschillende plugins die een WordPress website kan hebben. Deze plugins gebruiken vaan andere codes en het is belangrijk dat je deze codes minimaliseert. Je zult zien dat dit positief werkt voor je page speed score!

Tip 3 Vermijd onnodige redirects

Redirects zijn van grote invloed op de paginasnelheid van je website. De redirect-feature van WordPress is ontwikkelt om onjuiste URL’s op te vangen. Wanneer een verkeerde URL wordt opgevraagd dan lokaliseert WordPress de juiste URL en leidt de bezoeker hier naartoe. Echter wordt dit niet altijd juist toegepast.

Een onnodige redirect verhoogd de laadtijd van je pagina. Gebruik bijvoorbeeld geen redirects bij het maken van interne links in menu’s. En zorg dat je top-level domein nooit met meer dan een redirect kan worden geladen! Redirects kunnen handig zijn, maar zorg wel dat je ze goed gebruikt!

Tip 4  Zet caching aan

Een simpele truc om de performance van je website te verbeteren is door caching aan te zetten. Dit betekent dat er altijd kant en klare HTML klaar staat voor je bezoekers. Er is geen PHP-code meer voor nodig om dit te realiseren! Voor je WordPress website kan je dit doen met de W3 Total Cache plugin. Test wel of al je pagina elementen nog goed werken in combinatie met caching. 

Ook kun je door gebruik te maken van caching headers je site sneller maken. Je laat de browser dan weten wat de houdbaarheidsdatum van bepaalde elementen op je website is. Dit zorgt dat afbeeldingen niet altijd opnieuw geladen hoeven te worden als bezoekers opnieuw op je site komen. Dat bespaart veel tijd!

Tip 5: Verkort je server responsive time

Ik hoor je nu meteen denken, hoe moet ik dit doen? Het is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Websites die worden gehost op een server met duizenden andere websites zullen een langzame responsive time hebben. Dit komt doordat je de server deelt. Een website die draait op een langzame server, daar kun je niks mee. Je kunt je website nog zo goed optimaliseren, maar zonder goede server kom je er niet. Overstappen of Upgraden naar premium is een must voor een snellere website. De bovenstaande tips werken dus het beste als je gebruik maakt van een goede server.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn het eenvoudige handelingen die je kunt toepassen om de snelheid van je site te verbeteren. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen, maar laten we eerst hiermee beginnen. Vaak merk je al snel dat je pagina’s sneller laden.

Tools die je page speed meten

Er zijn handige tools voor om je page speed goed bij te houden. Bekijk je crawl-snelheid bij de Google Webmaster Tool. Of gebruik de handige plugin YSlow. Deze tool geeft je handig feedback om je website snelheid te verbeteren. Google PageSpeed Insights is ook een tool die je een uitgebreid overzicht geeft van de verbeterpunten van je website. Via Google PageSpeed insights krijg je een checklist van die je kunt nalopen om een 100/100 score te behalen.

En vergeet vooral niet wat een goede page speed voor je website betekent:

  • Het is een belangrijke rankingsfactor in Google
  • De snelheid van je site bepaald hoe gebruiksvriendelijk je bezoekers je site vinden
  • Financieel gezien kunnen de hardware kosten met wel 50% afnemen
  • De omzet zal juist toenemen door meer pageviews en een hogere conversie

Dit betekent dus een hoger rendement voor je website in het algemeen!

Wil jij ook een supersnelle website? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Het team van RocketPress staat voor je klaar om jouw website razendsnel te maken!