Skip links

Je WordPress website sneller maken in 11 eenvoudige stappen

Je WordPress website staat ein-de-lijk online! Je hebt een flink aantal uur aan je website gewerkt en wil nu dolgraag meer bezoekers naar je website trekken. Het enige waar je nog een beetje tegenaan loopt is de snelheid van je website… Een langzame website is namelijk niet goed voor je vindbaarheid in Google. Daarnaast verlaten bezoekers een website met een laadtijd van 2 seconde of langer véél sneller dan een website met een snelle laadtijd.

Volg de  stappen hieronder voor een snellere WordPress website.

Stap 1. Test de snelheid van je website

Voordat je je website gaat optimaliseren is het handig om eerst te testen hoe snel je website nu laadt. Je kunt hier bijvoorbeeld Google Pagespeed Insights of Pingdom Tools voor gebruiken. Vul je URL in, kies een locatie dichtbij (wanneer deze optie er is) en druk op start. ‘Load time’ laat zien hoelang de laadtijd is. Is deze boven dat 2 seconde? Dan moet je sowieso je website optimaliseren.

Stap 2. Kies een goede WordPress hostingprovider

Een goede hosting is misschien wel de belangrijkste factor voor een snelle website. Er zijn een hele hoop hostingproviders online te vinden. De meest betaalbare vorm van hosting is ‘shared hosting’, waarbij je webruimte deelt met andere websites. Hier kan je website een flink stuk trager van worden. Voor een snelle WordPress website moet je eigenlijk altijd kiezen voor een WordPress hosting. Deze hosting is speciaal geoptimaliseerd voor WordPress websites. 

Heb je een hoger budget en wil je graag de snelste en best beveiligde hosting voor jouw website? Dan kun je kiezen voor een Managed WordPress VPS (Virtual Private Server) waarbij je een volledig geïsoleerde hostingomgeving krijgt die wordt beheerd door mensen met kennis en ervaring. Helaas zorgt deze service vaak wel voor hele hoge prijzen. 

Wil je graag gebruik maken van Managed WordPress hosting tegen een betaalbare prijs? Je kunt je website verhuizen naar de Managed WordPress hosting van Icons voor €19 per maand! 

Stap 3. Kies een goed thema

Wanneer een thema slecht gecodeerd is kun je deze beter niet aanschaffen. Een slechte code betekent namelijk dat je website sneller gehackt kan worden en dat de laadtijd van je website ook naar beneden gaat.

Kijk goed naar reviews van anderen voordat je een thema aanschaft. Zo kun je ongeveer inschatten of de websites van andere mensen heel traag zijn geworden na het installeren van het thema. Hoe vaker een thema trouwens is aangeschaft hoe groter de kans bestaat dat het thema in de toekomst wordt geüpdate! Ook zeker niet onbelangrijk. 

Stap 4.  Controleer plugins

Plugins zijn vaak leuke en handige toevoegingen aan een website maar zorgen er ook voor dat je website heel traag wordt. Installeer daarom alleen maar plugins die je ook echt noodzakelijk zijn en verwijder de rest van de plugins. Zorg er ook voor dat al je plugins altijd geüpdate zijn (dat geldt trouwens ook voor je WordPress versie). 

Wil je graag inzien welke plugins voor een trage website zorgen? Dan kun je de plugin P3 (Plugin Performace Profiler) installeren. Deze plugin laat de laadtijd van elke andere plugin zien. Alle plugins met een lange laadtijd kun je hierna verwijderen. 

Stap 5. Verklein afbeeldingen

Grote afbeeldingen zorgen ervoor dat je pagina er lang over doet om te laden. Een afbeelding groter dan 1MB is al veel te groot. Je kunt Gimp (gratis) of Photoshop gebruiken om afbeeldingen te verkleinen. 

Een kleine afbeelding voor het web hoeft misschien maar tot 400 px breed te zijn. Met de online programme’s Optimizilla en TinyPNG kun je ook eenvoudig afbeeldingen verkleinen. 

Met de plugins Imagify (niet gratis) of Smush Image Compression and Optimization (gratis) kun je eenvoudig alle afbeeldingen op je website verkleinen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. 

Stap 6. Maak een ‘rustige’ pagina

Sliders, veel blogposts, en een drukke homepage zorgen vaak voor een trage laadtijd. Gebruik het liefst zo min mogelijk sliders op je pagina en zorg ervoor dat je (home)pagina niet uit te veel onderdelen bestaat. Elke keer wanneer iemand deze pagina opent moeten al deze onderdelen opnieuw ingeladen worden.

Stap 7. Installeer een cache plugin

Met een cache plugin zal je website veel sneller worden. Deze plugin zorgt er namelijk voor dat je afbeeldingen en bestanden op de pagina niet direct worden ingeladen. 

Voorbeelden van dit soort plugins zijn WP Super Cache, W3 Total Cache en WP Rocket (niet gratis). Laat je je website bouwen bij Icons? Dan zit de WP Rocket plugin er standaard bij!

Stap 8. Maak je website schoon

Met het schoonmaken van je website bedoelen we het optimaliseren van je database. Zorg er wel altijd voor dat je een backup hebt gemaakt voordat je dit gaat doen! 

Wanneer je website nog niet zo oud is zal deze stap niet nodig zijn maar na een tijdje moet je deze stap af en toe volgen om je website schoon te houden van onder andere spam.

Je database optimaliseren kun je eenvoudig doen met de plugin WP-Optimize of met een WordPress Management Tool als ManageWP. Met ManageWP kun je ook gelijk een backup maken. 

Stap 9. Minify en combine bestanden

Je WordPress website draait voornamelijk op PHP, CSS en JavaScript. Deze bestanden staan vol met codes die niet altijd juist en optimaal geschreven zijn voor jouw website. Hierdoor kan het langer duren voordat al deze codes zijn geladen waardoor jouw website langzamer wordt. 

Met de plugin Autoptimize zorg je ervoor dat je de code gaat minimaliseren (minifying). Met deze plugin kun je ook CSS- en JavaScript bestanden combineren/samenvoegen (combining) waardoor het aantal bestanden afneemt en de laadtijd daardoor ook. 

Stap 10. Maak gebruik van een CDN (Content Deliver Network)

Wanneer je websitebezoekers voornamelijk uit Nederland komen is deze stap overbodig. Een CDN zorgt er namelijk voor dat de bestanden op je website over de hele wereld worden opgeslagen zodat je website sneller laadt wanneer iemand uit het buitenland de website bezoekt. 

(Je kunt ook met de Pingdom tool uit stap 1 zien hoe snel je website laadt in, bijvoorbeeld, Amerika of Australië.)

Stap 11. Test de website opnieuw

Wanneer je bovenstaande technieken hebt toegepast ben je natuurlijk benieuwd of je website sneller is geworden. Dit kun je eenvoudig doen door je website opnieuw te testen in Google Pagespeed Insights of Pingdom Tools.