Er zijn veel manieren om je website sneller te maken, maar welke factoren zorgen ervoor dat je WordPress website trager wordt? Zijn het de WordPress Plugins waar iedereen het altijd over heeft? Of maakt het niet uit hoeveel of welke plugins je gebruikt? Je leest het in dit artikel.
Het gebruik van WordPress plugins
Iedereen wilt een snelle website, want we weten allemaal hoe belangrijk dit is voor het succes van jouw organisatie. Weet je nog niet hoe de snelheid van je website bijdraagt aan het succes van jouw organisatie? Lees dan dit artikel: behaal online succes met snelle hosting.
Als je zelf je eigen WordPress website managed dan maak je vast weleens gebruik van handige Plugins. Plugins voegen eenvoudig meer functionaliteit toe aan je website of kunnen zelfs een geheel nieuw platform toevoegen. Dit maakt WordPress een zeer flexibel en uitgebreid Content Management Systeem.
Het is echter wel belangrijk dat je deze plugins op de juiste manier gebruikt, want anders kunnen ze voor problemen zorgen. Iedere plugin die je toevoegt aan je website zorgt namelijk voor een extra stukje code. Dit extra stukje code kan je website vertragen. Je zult dit verschil echter niet snel merken, mits je gebruik maakt van kwalitatieve plugins.
Hoe voorkom je dat plugins je website vertragen?
Een plugin die zeer complexe handelingen uitvoert kan ervoor zorgen dat je website al ruim een halve seconde langzamer wordt. Sommige plugins moeten veel scripts en bestanden laden, extra CSS of JavaScript downloaden of moeten allerlei database queries uitvoeren. Dit kan ervoor zorgen dat je website langzaam wordt.
Soms gebeurt het dat extra CSS en JavaScript bestanden op alle pagina’s geladen worden terwijl de functie van de plugin maar op 1 pagina noodzakelijk is. Alle pagina’s van je website worden nu trager, dit is natuurlijk zonde! Controleer dit dus altijd goed.
Plugins en database queries
Voor degene die niet weten wat een database query is: dit is een opdracht die aan de database van je website wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren. Als een plugin dit vaak moet doen dan heeft dit invloed op de laadtijd van je website.
Voorbeelden hiervan zijn plugins die statistieken meten. Dit soort plugins registreren allerlei gegevens wanneer er bezoekers op je website komen. Hiervoor halen ze constant informatie op uit de database van je website. Voor statistieken kun je beter gebruik maken van externe tools, zodat de database van je website niet constant belast wordt.

Plugins en externe scripts
Er zijn plugins die externe scripts moeten downloaden voordat ze hun werk kunnen doen. Een voorbeeld van zo een plugin is een plugin waarmee je social media deelknoppen op je website plaatst. Deze deelknoppen moeten extra JavaScript bestanden laden via externe servers.
Het kan gebeuren dat het laden van je website volledig blokkeert totdat alle social media knoppen geladen zijn. Dit kan resulteren in een hele lange laadtijd van je hele website..… Zorg bij het gebruik van social media deelknoppen dus altijd dat je een plugin kiest die goed gecodeerd is, want anders kun je deze deelknoppen beter achterwege laten.
Complexe handelingen
Een plugin die complexe handelingen moet uitvoeren heeft ook een negatieve invloed op de snelheid van je website. Je kunt beter externe plugins gebruiken die deze complexe handelingen uitvoeren. Gerelateerde berichten plugins zijn hier een voorbeeld van. Deze plugins checken via de database van je website welke berichten relevant. Dit kan een grote belasting worden wanneer jouw website veel artikelen heeft, want het kost veel tijd om al deze artikelen te controleren op relevantie.
Voor een gerelateerde berichten plugin kun je beter gebruik maken van een plugin die deze informatie extern in de cloud bekijkt, waardoor jouw website niet extra belast wordt.
Hoe ontdek je of een plugin jouw website trager maakt?
Er is een simpele truc om te ontdekken of jouw website een langzame laadtijd heeft vanwege een of meerdere plugins. Je kunt al je plugins deactiveren om te controleren of dit invloed heeft op de snelheid van je website. Als je website nu sneller laadt dan kun je concluderen dat een of meerdere plugin(s) je website trager maakt. Wanneer je een voor een de plugins weer inschakelt dan kom je er vanzelf achter welke plugin(s) de boosdoener is/zijn.
Handige tools voor het testen van je pagespeed zijn: Pingdom, Google pagespeed en GTMetrix.
Conclusie
Wanneer je goed rekening houdt met de bovengenoemde punten dan maakt het niet uit hoeveel plugins je installeert. De kwaliteit van de plugins heeft een veel grotere invloed dan de hoeveelheid. Let dus op plugins:
- Met slechte codering
- Waar vele scripts geladen moeten worden
- Waar veel database queries nodig zijn
Er wordt vaak gezegd dat WordPress plugins je website trager maken. Dit klopt dus gedeeltelijk, maar de waarheid is complexer. Het wil helemaal niet zeggen hoe meer plugins je installeert, hoe langzamer je website wordt. 1 slechte plugin kan veel meer schade aanrichten dan 20 goede plugins. De kwaliteit van de plugins die je installeert en de taken die ze uitvoeren tijdens het laden van je website zijn veel belangrijker!