Je website beveiligen: 6 eenvoudige tips
Het maakt niet uit of je een website, webshop of een blog runt: jij wilt vrij blijven van virussen en hackers! Je website goed beveiligen is dan het eerste wat je moet doen. Een goede website beveiliging is op het moment een veel besproken onderwerp. Je ziet steeds vaker berichten op het internet dat er een datalek is bij een website of dat er ingebroken is.
Dit is ook niet gek, want elke website heeft iedere dag te maken met nieuwe inbraakpogingen. Wist je dat er elke minuut duizenden cyberaanvallen worden uitgevoerd? De meeste aanvallen slagen niet, maar als er wel een slaagt ben je goed de pineut. Dit kan ook bij jouw website gebeuren! Gelukkig zijn er veel manieren om deze inbraakpogingen tegen te gaan.
Ook webhosting speelt een belangrijke rol bij de beveiliging van je website. Daarom geven wij als hostingprovider een aantal handige tips die je zelf kunt toepassen om hacks en cyberaanvallen tegen te gaan.
1. Gebruik goede wachtwoorden
Zwakke wachtwoorden gebruiken is de meest voorkomende manier waarop websites gehackt worden. Dit is helaas iets wat veel mensen vergeten. Terwijl het een kleine moeite kost om hier iets aan te doen. Maar hoe zorg je nou voor een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord is afhankelijk van complexiteit en lengte. Wij adviseren een wachtwoord van minimaal 12 tekens. En hoe ingewikkelder je het maakt, hoe sterker hij is. Een goed voorbeeld is: JkP9s&*6iuii**
Het nadeel is dat dit voor ons eigen geheugen moeilijk is om te onthouden. Hier bestaat een wachtwoord-manager voor die je wachtwoorden onthoud en controleert. Je kunt het zien als een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Voorbeelden zijn: 1Password, KeePass, of de iCloud-sleutelhanger.
2. Kies een goede hostingpartij
Het fundament voor een veilige website is een goede hostingprovider. Je kunt je website nog zo goed beveiligen, als hij draait op een slechte server blijft hij gevoelig voor hacks en virussen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een hostingpartij?
- Een hostingpartij moet regelmatig updates uitgevoerd worden door de provider.
- Er moet een duidelijk veiligheidsprotocol gepubliceerd zijn waarin naar voren komt wat er gedaan wordt om de veiligheid van de servers te waarborgen.
- SSL-verbindingnen dienen aanwezig te zijn, zeker als er gewerkt wordt met klankdata of financiële transacties.
- Kijk of SFTP gebruikt wordt, dit maakt de kans op cyberaanvallen kleiner.
De instrumenten die bovengenoemd dragen bij aan de veiligheid van jouw website. Een goede hostingprovider heeft deze altijd beschikbaar.
3. Maak gebruik van Google Search Console
De Google Search Console is een super handige tool als je inzichten wilt over de SEO van je website. Vaak wordt vergeten dat de Google Search Console ook enorm handig is om inzicht te krijgen over de veiligheid van je website. De Search Console scant namelijk jouw website en bij abnormale activiteiten geeft hij een melding. Meld je dus aan bij de Search Console als je hier nog geen gebruik van maakte!
4. Stel een limiet op het aantal login pogingen
Brute force is een veel gebruikte methode om in te breken op websites. Bij deze methode probeert een computer zoveel mogelijk wachtwoorden uit totdat er een goed is. Ten eerste is er een grote kans aanwezig dat er wordt ingebroken als het aantal pogingen ongelimiteerd is. En ten tweede vertraagd je website door deze inbraakpogingen. Duizenden inlogpogingen per seconde kan je website niet aan, dit maakt hem trager. Hierdoor krijgen normale bezoekers een slechtere ervaring en dit wil je niet.
Beperk daarom hoevaak je je wachtwoord mag proberen. Wij adviseren een maximum van vijf keer. Na vijf keer word je geblokkeerd. Je kunt instellen dat je na 10 minuten weer mag inloggen.
5. Gebruik twee factor autorisatie
Twee factor autorisatie betekent simpel dat je geen 1, maar 2 stappen moet uitvoeren als je wilt inloggen op je website. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je na het inloggen moet bevestigen via een sms dat jij het bent. Waarom is dit veilig? Het is bijna onmogelijk dat een hacker naast je wachtwoord ook je telefoon bij zich heeft.
6. Zorg dat je site up-to-date is
Het updaten van je website is van essentieel belang als je de veiligheid wilt waarborgen. De updates zijn er niet voor niets en brengen vaak veel beveiligingsmaatregelen met zich mee. Verouderde thema’s en plugins zijn zeer gevoelig voor inbraken. Dit komt doordat software over de tijd altijd minder veilig wordt. Zorg dus dat je altijd op tijd een update uitvoert!
Het kost wel tijd om dit bij te houden. Je kunt er dan ook voor kiezen om het beheer van je website uit handen te geven. Zo regelen wij via onze Managed WordPress Hosting dat jouw website altijd up-to-date is. Dit kan een hoop tijd besparen.
Blijf altijd bezig met de beveiliging van je website!
Een goede beveiliging in je website is voor iedere website verschillende en dat maakt het ook lastig. Er zijn meerdere manieren die zorgen dat je website veilig is. De tips uit deze blog zijn ieder geval aan te raden om mee te nemen. Ze zijn eenvoudig en snel toe te passen. En blijf vooral bezig met het beveiligen van je website, want het internet veranderd met de dag. Verander je niet mee, dan maak je het hackers erg gemakkelijk! En het hoeft maar een keer fout te gaan en de gevolgen zijn groot.
Heb je zelf geen tijd of kennis om je bezig te houden met de beveiliging van je website? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag verder. Onze WordPress experts werken zeer snel en kostenefficiënt aan de beveiliging van je website en dit kan een hoop voordeel meebrengen 🙂