Skip links

De online marketing trends van 2021

Dit zijn dé online marketing trends van 2021!

Dankzij de corona crisis is de digitalisering dit jaar in een stroomversnelling geraakt. Mensen stapte massaal over van offline naar online en websites en webshops stonden voor grote uitdagingen. Het afgelopen jaar moesten we creatief zijn en ons snel aanpassen, maar ook het komende jaar zullen we nog veel merken van de snel veranderende online wereld. Wat gaan we hier in 2021 allemaal van merken op het gebied van online marketing? Wat zijn de trends waar je op moet letten? Hoe zorg je dat je de concurrentie voorblijft?

In dit artikel “De online marketing trends van 2021” zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje, zodat jij precies weet hoe jij je online marketing strategie dit jaar moet aanscherpen!

1. Mobile first!

We trappen af met een van de belangrijkste online marketing trends van 2021: een mobiele website die optimaal werkt! Het smartphone gebruik blijft nog steeds toenemen en dit ziet Google ook. Sinds 2019 maakt Google al gebruik van de mobile-first indexering. Er wordt dus als eerst naar de mobiele versie van een website gekeken en daarna pas naar de desktop versie. Een responsive website is dus belangrijker dan ooit te voren!  Zeker met de nieuwe Core Web Vitals update van dit jaar zal de performance van je mobiele website steeds zwaarder meetellen in de rankings.

Onze tip: Ontwerp je website speciaal gericht op een optimale mobiele gebruikerservaring! Dus geen responsieve versie voor een mobiele website toevoegen aan je desktop website. Het is in 2021 echt mobile first! 

Hieronder zie je bijvoorbeeld al duidelijk het verschil tussen het aantal mobiele gebruikers en normale desktop gebruikers. * Deze data is afkomstig van een website van een van onze klanten.

2. Richt je content in voor voice search!

Mensen maken steeds meer gebruik van spraakgestuurde apparaten zoals Google Home, Alexa en Siri. Dit zorgt voor een verandering in de zoekopdracht: deze wordt een stuk langer en specifieker. Om zo snel en goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen zet Google Featured snippets in. Maar hoe zorg je nu dat jouw antwoord in een snippet bovenaan in Google verschijnt?

Er zijn een aantal handige trucjes die de kans op een featured snippet vergroten. Zorg ervoor dat je een H2 tag geeft aan een concrete vraag die in jouw tekst is verwerkt. Vervolgens plaats je het antwoord rechtstreeks onder de H2 vraag. Maak het antwoord niet langer dan 50 woorden en gebruik geen witregels, zo is het duidelijk voor Google dat dit het specifieke antwoord op de gestelde vraag is. 

Ook voor adverteerders liggen er grote kansen op het gebied van voice. Amazon en Google voeren een strijd om de ultieme voice assistent te ontwikkelen die met alles kan helpen. En een revolutie kan snel gaan. Als je wilt profiteren van deze ontwikkeling dan is het als adverteerder nu de hoogste tijd om te experimenteren met voice search. 

3. Een nieuwe SEO update: Core Web Vitals

Google heeft een hele hoop maatstaven die bepalen op welke plaats jouw website in de rankings getoond word. Hoe hoger je SEO score hoe hoger je in de resultaten komt. Er wordt o.a. gekeken naar de structuur, snelheid, techniek en zoekwoorden. 

Vanaf juni 2021 is er een nieuwe update genaamd Core Web Vitals. Deze update zal zich vooral richten op de user-experience van je website, en dan specifiek voor mobiel gebruik. De user-experience op je website maakt steeds vaker het verschil en de Core Web Vitals score kan dus echt de doorslag geven voor een hogere ranking. 

Core Web Vitals update kijkt onder andere naar.  

  1. Largest content paint LCP

LCP meet hoe snel een pagina laadt per gebruikersapparaat. Het is hierdoor dus belangrijk dat je website zowel als een laptop, tablet of smartphone snel werkt.

  1. Cumulative layout shift 

De CLS functie beoordeeld of jouw website visueel stabiel is. Hoe werkt dit dan precies? Je score wordt lager als er onderdelen op je pagina bewegen wanneer een gebruiker dit niet verwacht. Bewegend beeld kan namelijk irritatie opwekken en de interactie op je webpagina verminderen. Het gaat dus niet over de kleuren of stijl die je hanteert, maar over verschuivingen van de elementen op je webpagina. 

  1. FID

First input delay is een metric die Google gebruikt om te meten hoe lang het duurt voordat een webpagina reageert op de eerste interactie van een gebruiker. Dit is dus het moment dat een gebruiker op een knop drukt. De laadtijd die de pagina nodig heeft om te reageren op deze klik is de FID. Een goede score zou een reactietijd van 100 ms zijn. 

4. Influencer marketing

Door de massale switch naar online aankopen worden influencers nog belangrijker voor merken en bedrijven. Dit komt o.a. doordat mensen tijdens de corona crisis meer thuis zitten en veel speuren op het internet en social media. Ook mist de consument de beleving die je van een product in de winkel meekrijgt. Influencers kunnen online een goed beeld schetsen van een product en dit zorgt ervoor dat het vertrouwen toeneemt. Tegenwoordig is er voor iedere niche wel een influencer te vinden dus er zijn genoeg mogelijkheden voor bedrijven. Ook na de crisis zal deze trend zich verder doorzetten. De invloed van influencers is here to stay!

5. Social shopping

Tegenwoordig worden social media platformen steeds vaker ingezet als verkoopplatform. Dit is erg handig aangezien steeds meer Nederlanders shoppen via hun smartphone. Vroeger kon je via social media alleen producten promoten, maar tegenwoordig kun je ze ook direct verkopen. Zo kun je sinds kort ook shoppen via Instagram. Bezoekers kunnen direct op een foto van doorklikken naar jouw productpagina en het product afrekenen. Super snel!

Waarom zou je hier gebruik van moeten maken? Shoppen via social media maakt het voor consumenten nog gemakkelijker om een bestelling te plaatsen. Er zijn namelijk minder handelingen nodig om tot aankoop over te gaan en de online verkopen kunnen hierdoor dus flink stijgen. 

6. De kracht van marketing automation 

In 2021 zal online marketing steeds makkelijker worden om uit te voeren en dit komt o.a. door marketing automation. Het doel van marketing automation is het sneller en meer verkopen via online kanalen en het genereren van kwalitatieve leads. Dit wordt mogelijk door een combinatie van marketing en software waardoor je je customer journey kunt optimaliseren.

Je kunt bijvoorbeeld consumenten op het juiste moment triggeren met een geautomatiseerde mail, zonder er op dat moment zelf er iets voor te hoeven doen. Je besteed dus minder tijd aan terugkerende taken, zodat jij je kunt focussen op andere dingen. Ga hier mee aan de slag, want de kracht van marketing automation is enorm!

7. Artificial intelligence voor SEO

De invloed van Articial Intelligence (AI) in ons dagelijks leven wordt steeds groter. Zo ook in de wereld van online marketing speelt het een steeds grotere rol. Normaal gesproken vertellen programmeurs wat een computer moet doen, maar dit zal steeds meer de taak worden van AI. Veel zaken zullen hierdoor geautomatiseerd lopen waardoor we sneller en meer kunnen doen. Effectief gebruik maken van AI zal je helpen om de concurrentie voor te blijven en de bedrijven die dit goed weten in te zetten zullen groeien. In dit artikel lees je welke AI tools je kunt gebruiken voor je SEO!

8. Invloed van wereldwijde spelers neemt toe

Door het internet kunnen grote partijen zich steeds verder uitbreiden over heel de wereld. De schaalvoordelen zijn enorm, zoals meer inzicht in data, meer talent en meer kapitaal. Dit zorgt dat de impact van deze giganten steeds groter wordt. Een belangrijke speler waar we de komende jaren steeds meer van gaan merken is China. Zo had Alibaba op Singels Day een record van maar liefst een omzet van 65 miljard. Dit kwam mede door de uitbraak van het corona virus en de toegenomen populariteit van het online shoppen.

Grootmachten zoals Aliba, maar ook Amazon zijn in Nederland steeds actiever aanwezig. Deze platformen scheppen kansen voor ondernemers omdat ze toegang bieden tot een wereldwijd publiek. Het is dus belangrijk om te kijken hoe je hiermee om moet gaan.

9. De zoekintentie

Als we het hebben over de online marketing trends van 2021dan is de zoekintentie een erg belangrijk onderwerp! SEO gaat namelijk steeds meer over het optimaliseren van jouw content voor de zoekintentie van een gebruiker.  De zoekintentie is het doel dat een gebruiker wilt bereiken met zijn of haar zoekopdracht. Wilt iemand een product aanschaffen of wilt iemand informatie? Er zijn verschillende zoekintenties zoals:

  • Informatief
  • Commercieel 
  • Vergelijkend
  • Lokaal 

Hoe kun je je content specialiseren voor deze verschillende zoekintenties?

Doe zoekwoorden onderzoek! Kijk waar gebruikers op zoeken en segmenteer deze zoekwoorden per zoekintentie. Je maakt dus een verdeling  van je zoekwoorden per zoekintentie. Zie je dat gebruikers veel zoeken naar lokale producten of diensten? Dan kun je vestigingspagina’s aanmaken. Of zie je dat gebruikers zoeken naar vergelijkingsmateriaal tussen diverse producten? Maak dan een adviserend artikel waarin je de producten met elkaar vergelijkt. Als het gaat om de zoekintentie is het belangrijk dat je helder hebt welke zoekopdrachten relevant zijn voor jouw organisatie. De kunst is om hier vervolgens je content op aan te passen!

10. Rich snippets zijn hot!

Featured snippets speelden in 2020 ook al een grote rol, maar dit zal in 2021 nog verder toenemen. Een featured snippet is een speciale vertoning boven alle zoekresultaten in Google. Het staat daarom ook wel bekend als positie 0. Via een snippet geeft Goole eigenlijk direct antwoord op een specifieke vraag, zonder dat een zoeker verder hoeft door te klikken. Het voordeel? Je wordt opvallend bovenaan getoond met een stuk tekst een een ondersteunde afbeelding. Jouw pagina heeft dus veruit de meeste kans om bekeken te worden. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een rich snippet waarbij Google direct antwoord geeft op de vraag: wie is de Koning van Nederland?

Ook voor voice search spelen rich snippets ook een grote rol. De antwoorden die zichtbaar zijn in de snippets worden namelijk ook gebruikt om antwoord te geven op vragen die gebruikers hardop stellen. En aangezien voice search steeds vaker gebruikt word, zijn snippets automatisch ook belangrijker.

Aan de slag met de online marketing trends van 2021!

Online marketing blijft hoe dan ook een belangrijke rol spelen, misschien zelfs wel groter dan het ooit gespeeld heeft. Zoals je leest zijn er zoveel manieren, middelen en kanalen beschikbaar om een effectieve online marketing strategie op te zetten. Een ding is zeker, de online wereld gaat razendsnel en stilstaan is geen optie. Gelukkig weet jij nu wat de online marketing trends van 2021 zijn!

Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op en dan vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden!