SEO Trends 2020
Wanneer je je bezighoudt met SEO, Search Engine Optimization, is het belangrijk om te anticiperen op de veranderingen die Google aanbrengt in het Algoritme. De verschillende wijzigingen die we van Google hebben gezien het afgelopen jaar zijn allemaal van invloed geweest op de resultaten van online campagnes. Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de veranderingen binnen Google zodat je hiervan kunt profiteren. Ben jij benieuwd wat je dit jaar moet doen om hoog te scoren in Google? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste SEO trends voor 2020, zodat jij precies weet hoe je jouw strategie hierop kunt aanpassen. Door in te spelen op de onderstaande SEO trends krijg je zeker een voordeel op je concurrentie!
Artificial intelligence
Artificial intelligence heeft de laatste jaren een grote rol ingenomen in de evolutie van SEO. In 2015 maakten we kennis met Rankbrain. Dit is het algoritme waarmee Google relevantere resultaten naar gebruikers kan sturen. In de SEO trends van 2020 zien we dat artificial intelligence een sterke rol speelt.
BERT-update
De meest recente stap in de ontwikkeling van artificial intelligence is de introductie van BERT die Google eind Oktober aankondigde. BERT is een zoekalgoritme update om de natuurlijke taal beter te begrijpen. Google noemt het zelf hun grootste stap voorwaarts in de laatste vijf jaar. Deze doorbraak is het resultaat van Google-onderzoek naar transformers: AI modellen die woorden in relatie tot elkaar begrijpen. BERT kan long tail zoektermen beter begrijpen en zal dus ook een beter antwoord kunnen geven op Voice Search. Het belangrijkste dat je moet weten over BERT is dat je er niet voor kunt optimaliseren. Niets om te optimaliseren, noch iets om over na te denken. BERT helpt met het begrijpen van natuurlijke taal in plaats van SEO-geoptimaliseerde teksten. De regel dat content met geweldige inhoud wordt beloond blijft ongewijzigd.
Dit betekent dat je voor een betere SEO in 2020 je de meest bruikbare, natuurlijke en hoogwaardige content moet creëren.
Voice Search
Het opgeven van zoekopdrachten via Voice Search is een functionaliteit die steeds vaker gebruikt wordt. Dit is iets wat velen van ons niet hadden verwacht toen het in 2012 werd geïntroduceerd. Het leek erop dat dit een nieuw project zou worden die op het Google-kerkhof beland zou worden. Toch mogen we gesproken zoekopdrachten niet volledig negeren. Ook al is de acceptatiegraad langzaam, het wordt steeds meer gebruikt. Het is daarom zeer belangrijk om bij de SEO-strategie van je website ook rekening te houden met Voice Search.
Google action
Google action is een ontwikkelingsplatform voor de Google assistent. Het is te vergelijken met een mobiele app en werkt bovenop de spraakassistent van Google. Als bedrijf of merk zijnde ontwikkel je je eigen gepersonaliseerde Google action. Via Google action kunnen gebruikers taken met hun stem laten uitvoeren.
Zeg bijvoorbeeld tegen de Google Assistent: “Praat met Bol.com” En stel de vraag:
- Wat is de dagaanbieding?
- Waneer komt mijn bestelling binnen?
In de praktijk komt het er dus op neer dat klanten kunnen converseren met bedrijven via spraak. Op deze manier kan je de customer journeys van jouw bezoekers optimaliseren. Je kunt op jouw applicatie de reacties met je eigen stem inspreken of andere audio zoals muziek toevoegen. Er is veel mogelijk met Google actions en naar verwachting zal deze functionaliteit zich nog steeds verder gaan ontwikkelen.
Google Knowledge Graph
Een Knowledge Graph werkt met bepaalde entiteiten. Het opslaan van verbanden tussen verschillende entiteiten helpt Google om de betekenis achter zoekopdrachten te begrijpen. Het rangschikken van zoekresultaten op basis van entiteiten zal in de SEO trends van 2020 een grote rol gaan spelen.
Entiteiten zijn niet iets dat je iedere dag hoort terugkomen, maar het is wel iets waar Google veel middelen in steekt. Entiteiten hoeven niet iets fysieks te zijn, het kan zo vaag zijn als een idee, concepten, personen of organisaties. Zolang het uniek, onderscheidbaar en goed gedefinieerd is dan is het een entiteit. Websites kunnen zelf ook entiteiten worden, en dat levert enorme beloningen op. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verschijnen in het kennisvenster van Google.
Kennisvenster
Sinds vorig jaar kun je als entiteit je eigen kennisvenster claimen, ook wel een Knowledge Graph genoemd. Je kunt hierdoor de informatie beheren en bewerken die in de zoekresultaten worden gepresenteerd. Er zitten veel voordelen aan het claimen van een kennisvenster. Je krijgt meer ruimte in google, meer zichtbaarheid en daarmee ook meer autoriteit en vertrouwen van bezoekers.
De Knowledge Graph beïnvloedt zoekgedrag en SEO. Google begrijpt onze zoekopdrachten namelijk steeds beter. Als voorbeeld kun je typen in de zoekbalk “President Amerika” . Je benoemt de naam Donald Trump niet, maar toch komt deze naar voren in Google.
Mensen zoeken dingen op verschillende manieren, het vergelijken van keywords om de beste zoekresultaten weer te geven is hierdoor niet voldoende. De knowledge Graph van Google stelt Google in staat om verder te gaan dan dat. Over het algemeen is het positief voor zowel gebruikers en content eigenaren.
Doorklikratio
De Google knowledge graph kan ook een probleem zijn. Uit een studie is naar voren gekomen dat meer dan 50% van de zoekopdrachten niet resulteert in een klik op een van de getoonde websites in de zoekresultaten. Dit komt deels doordat de Google knowledge Graph veel vragen al beantwoord in de SERP. Websites krijgen hierdoor minder organisch verkeer. Zorg dat je tijdens het schrijven van je content zoekwoorden vermijdt die een laag doorklikratio hebben, want dan worden ze waarschijnlijk al getoond in de Google Knowledge Graph. En er zal dan geen verkeer op jouw website terecht komen.
Een Knowledge Graph is natuurlijk erg handig voor je bedrijf. Het is alleen niet gemakkelijk om ruimte te claimen in de Knowledge Graph van Google, tenzij u een beroemd persoon of merk bent. Wil je in de Knowledge Graph? Dan is het voorwaardelijk om een zakelijke Google+ pagina aan te maken. Bouw daarnaast geleidelijk merkvermeldingen en autoriteit op rondom uw naam. Dit zal er in resulteren dat Google u herkent als persoon of merk.
Google Discover
Google introduceerde in 2018 Google Discover. Het is een AI-gedreven contenthub die informatie toont op basis van de interesses van een bezoeker. De bedoeling is dat een bezoeker relevante content ziet zonder dat hij of zij een zoekopdracht invoert. Zo blijf je up-to-date met informatie over je favoriete onderwerpen zonder er zelf moeite voor te doen.
Als bedrijf kun je goed profiteren van Google Discover. Het is een interessante bron van verkeer voor je website. Als je wordt getoond in Google Discover dan komen er veel extra bezoekers naar je website. De positionering van je website wordt bepaald op basis van de overeenkomst van de content die je aanbied en de interesses van de gebruiker. De enige manier om de positie van je pagina’s te verbeteren is door content te schrijven die interessant is voor gebruikers.
Om in Google Discover getoond te worden is het belangrijk om interessante inhoud te plaatsen en afbeeldingen van hoge kwaliteit te gebruiken. Zorg dat de inhoud van je content hoge kwaliteit heeft, uniek is en een geweldige ervaring voor gebruikers creëert.
Via het prestatierapport voor Discover kun je het verkeer en de impressies die gegenereerd worden vanuit Google Discover bijhouden. Om dit te kunnen inzien moet je een minimum vertoningsdrempel bereikt hebben. Mocht je op dit moment dus nog geen Discover functie zien in jouw Google Search Console dan heeft je website nog niet genoeg data gegenereerd. In de toekomst zal de data van Discover veel perspectief en betekenis gaan brengen over de prestaties van je website.
Semantic Search
Google geeft minder prioriteit aan links en zoekwoorden. De focus moet van zoekwoorden worden verschoven naar het optimaliseren van webpagina’s op basis van de intentie van het zoekgedrag.
Hier komt semantiek bij kijken. Ook wel “Semantic Search” genoemd. Google is steeds slimmer geworden in het begrijpen van wat een gebruiker zoekt op basis van slechts een paar basiswoorden. Bij Semantic Search worden niet allen resultaten weergegeven op basis van trefwoorden, maar wordt er ook naar de relatie tussen de woorden gekeken. Op deze manier wordt er structuur aangebracht in de warboel van data die online beschikbaar is.
Het is nog nooit zo belangrijk geweest om hoogwaardige, diepgaande en zinvolle inhoud voor gebruikers te maken, maar u moet ook nadenken over de informatiestructuur. Door data te structureren krijgt Google inzicht in wat een website of pagina vertelt. Het is belangrijk dat je artikelen clustert in verschillende onderwerpen. Door uw onderwerpen in compartimenten te clusteren via website-architectuur, kunnen zowel gebruikers als crawlers gemakkelijk navigeren en de aangeboden inhoud begrijpen.
SERP’s zullen blijven evolueren
In de afgelopen jaren hebben we zoekresultaten zien evolueren en transformeren als nooit te voren. Met de introductie van Voice Search, Uitgebreide resultaten, Rich snipppets, Kennisvensters, Google my Business en bijgewerkte zoekresultaten voor afbeeldingen moeten we een heel nieuw scala aan technische marketing strategieën overwegen om in een veelvoud aan organische zoekresultaten te verschijnen. Het is moeilijk te weten waar Google SERP’s ons het komende jaar naartoe brengt, maar we kunnen wel zeggen dat de strategieën die we vandaag de dag gebruiken over zes maanden verouderd zullen zijn.
Conclusie
Tot zo ver de SEO trends en voorspellingen voor 2020. De boodschap is duidelijk: we moeten afstand nemen van de ideologie dat links en traditionele zoekresultaten prioriteiten zijn voor een organische campagne. Hoewel beide nog steeds meewegen, zijn ze niet meer zo belangrijk als eerst. Zonder investering in technische strategie of bereidheid om te leren over entiteiten of semantische connectiviteit kan geen enkele SEO-campagne zijn volledige potentieel bereiken. De wereld van SEO in 2020 is helder en opwindend, maar het vereist meer investeringen en intelligente strategie dan ooit te voren.
Wil jij advies hoe je met deze ontwikkelingen om moet gaan? ICONS-digital is specialist op het gebied van digitale strategie en helpt je graag verder. Bekijk wat wij voor je kunnen doen of vraag direct een offerte aan.