Ons land kent online experts in vele soorten en maten. Van inspirerende sprekers en schrijvers, tot aan strategen die voor grote B2C en B2B bedrijven in 2013 geweldige online universums wisten te ontwerpen en te bouwen. De functiebenamingen variëren van Social Media strateeg tot Community manager, van Lifehacker tot Conversation manager, van Brand engagement manager tot Online business consultant.
De online wereld blijft zich in rap tempo ontwikkelen en verschillende experts wisselen elkaar in hoog tempo af. Hierbij onze top 5 met de meest invloedrijke online experts van Nederland in 2013. De top is zeer divers. Gebaseerd op basis van de activiteiten en boodschappen van opinieleiders die zich afgelopen jaar flink hebben laten gelden, en zo hun stempel hebben gedrukt op het online landschap. Ook hebben we de invloed van deze online experts op de offline wereld in ogenschouw genomen.
Denk je dat de top er anders uit had moeten zien? Heb je opmerkingen? Of wil je experts voordragen voor de top 5 meest invloedrijke online experts van 2014? Laat je reactie achter!
1. Alexander Klöpping
Alexander twitterde al vanaf 2007 en heeft dankzij dit medium een zeer groot netwerk opgebouwd. Zijn faam op de Nederlandse televisie als ‘die jongen van de Wereld Draait Door’, stamt uit de tijd toen hij als redactiechef van 925 met zijn toenmalige baas, Jort Kelder, aan de stamtafel zat. Toen bleek dat de spoedig uit te komen iPad geen aandacht zou krijgen van DWDD, liet Alexander weten dit op zijn minst vreemd te vinden. The rest is history. Bij het woord ‘Tech’ gaat Alexander’s hart sneller kloppen, vrijwel alles weet hij van deze tak van sport. Zijn grote hoeveelheid kennis draagt hij dan ook regelmatig over. Het enige dat hij niet doet is bedrijven adviseren hoe zij online ontwikkelingen naar hun eigen digitale strategie moeten vertalen. Wel spreekt hij dikwijls groot publiek toe en heeft hij afgelopen jaar bedrijven als Aegon, BNP Paribas, KPMG, Brunel, Canon, Rabobank en Wehkamp geïnspireerd. Alexander is een ster in het signaleren van trends op het web en de technologie, 24/7 ingeplugd en overal als eerste bij. Hij blogt over internethypes en schrijft columns over internettrends. Ook is er nog tijd over om te ondernemen. Onlangs heeft Alexander universiteitvannederland.nl gelanceerd: Elke dag een nieuw hoorcollege van één van de beste hoogleraren van Nederland. Gratis voor alle Nederlanders. Tevens is Alexander medeoprichter van Blendle, een journalistieke startup die door NRC de ‘iTunes van de journalistiek’ wordt genoemd. De eerste plaats in onze top 5 wordt dus welverdiend ingenomen door deze nerd die niet zonder Google Maps op de fiets stapt en boeken enkel op zijn telefoon leest.
2. Steven van Belleghem
Steven is één van de grootste opinieleiders van Europa op het gebied van Social Media, online conversatiemanagement en digitale marketing. Ook al voelt Steven zich meer thuis bij onze Zuiderburen, waar zijn roots liggen, toch beschouwen we hem graag als onze eigen trots. Zijn impact op de online wereld in Nederland is buitengewoon groot. Steven stond aan de wieg van het inmiddels zeer succesvolle online marketing bureau InSites maar besloot in september 2012 solo te gaan. Zijn rol bij InSites paste niet meer binnen zijn nieuwe passies. Momenteel is Steven druk met uitdagende adviestrajecten bij zowel MKB’s als multinationals en coacht hij zowel teams als individuen. Ook als schrijver is Steven bijzonder succesvol. Zijn eerste boek ‘Conversation manager’ is uitgegeven in drie talen en bereikte 35.000 lezers. Tevens kreeg het boek de prijs voor Innovatie en Marketing (PIM). Van het vervolg erop, ‘Conversation company’ zijn nu al 15.000 exemplaren verkocht. Uit hoofde van zijn bedrijf B-Conversational vliegt hij heel Europa door om bedrijven aan te moedigen met hun klanten de online conversatie aan te gaan, om een ‘Conversation company’ te worden. Zijn boodschap bereikt jaarlijks 15.000 mensen en zijn presentaties op SlideShare hebben tot op heden bijna twee miljoen views opgeleverd. Gelukkig heef Steven ook tijd voor een privé leven. Eén die gevuld wordt door bloggen, lezen en tijd spenderen met zijn vrouw en twee kinderen. Mocht je Steven zoeken en hem niet direct kunnen traceren, probeer het dan eens op de tribunes van Club Brugge. Zijn favoriete voetbalclub die hij regelmatig hartstochtelijk toejuicht.
3. Marco Derksen
In de online wereld is Marco een echte duizendpoot. Met zijn voormalig online bureau Upstream werkte hij aan diverse social business projecten van bedrijven als ING, Rabobank, TUI Nederland, DeliXL, Mediawijzer, Groen Kennisnet, CITO, WUR, HAN, NHTV en UMC. In juli 2013 besloot Marco met zijn tijd mee te gaan en maakte van zijn bedrijf een netwerkorganisatie; partners in plaats van vaste medewerkers. Deze aanpak geldt echter niet voor zijn tweede bedrijf, Marketingfacts.nl, hier ligt de focus puur op kwaliteit. Dit online platform heeft het enorme bereik van bijna 350.000 bezoekers, waarvan 175.000 unieke, per maand. De ambitie van Marketingfacts.nl is om een toonaangevend platform te worden waar marketeers dagelijks terecht kunnen voor de laatste trends, nieuws en ontwikkelingen op gebied van marketing. De redactie werkt er hard aan om een inspiratiebron te zijn voor studenten, kennismateriaal te verschaffen voor young professionals en om een klankbord te zijn voor ervaren marketeers. Naast zijn zakelijke activiteiten probeert Marco ook een maatschappelijke bijdrage te leveren. Zo heeft hij verschillende bestuurstaken en ondersteunt hij nieuwe lokale initiatieven. Marco is een periode voorzitter geweest van het IAB, hij opereert in adviesraden van HAN en hij is lid van Raad van Toezicht van de VPRO. Enkele jaren geleden is hij betrokken geweest bij Arnhem Direct, een platform voor en door Arnhemmers, dat de kaalslag op het gebied van lokaal nieuws opvangt en als springplank fungeert voor nieuwe, lokale initiatieven. Naast een druk online bestaan heeft Marco een passie voor fotografie. Vanuit zijn interesse voor de maatschappelijke transformatie schrijft hij regelmatig inspirerende stukken op zijn privé blog.
4. Roos van Vugt
De meeste mensen kennen Roos uit haar tijd bij Deloitte. Daar heeft ze als Manager Social Media de Nederlandse tak van deze internationale consultancy gigant 2.0 gemaakt. Daarmee heeft ze bewezen dat zelfs in traditionele bedrijfstakken en bedrijven, Social Media een grote meerwaarde kan hebben. Voor haar bewezen diensten bij Deloitte mocht zij in 2009, welverdiend, de award van ‘Meest invloedrijke Recruiter 2009’ in ontvangst nemen. Toch was Roos toe aan een nieuwe uitdaging en die vond zij in haar nieuwe rol als Corporate social media strateeg bij een van de grootste online bureaus van Nederland, Social Embassy. Hier helpt zij bedrijven als Dove, KPMG, Total E&P, Olympia en Kluwer om via social media van medewerkers merkwerkers te maken.
Roos laat geen kans voorbij gaan om te benadrukken dat zij social media niet als doel op zich ziet, het is een medium dat zeer krachtig kan zijn. Maar dat kan met print, radio en TV ook nog steeds. In de online wereld van Nederland is Roos een sterke Key Opinion Leader. Ze vergaart dagelijks inspiratie, informatie en zelfs een goed humeur bij de verschillende sociale netwerken waarin ze actief is. Zo onderhoud ze, met een haast onuitputtelijke energie, haar netwerken. Op haar privé blog Roosknows.nl schrijft ze over alles wat haar dagelijks bezig houdt. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het bijna onmogelijk is voor Roos er een privé leven op na te houden. Dat is echter toch goed gelukt; deze social media tycoon is moeder van vier kinderen.
5. Katherine Kucherenko
Katherine focust zich op het vertalen van business strategieën van B2B bedrijven naar de online wereld. Daarbij probeert ze steeds een brug te slaan van allerlei droge onderzoeken, modellen en theorieën naar de dagelijkse praktijk van een gemiddelde marketeer. Daarnaast heeft zij diverse malen het publiek bij congressen en masterclasses op Nyenrode en de TU Delft kunnen inspireren. Maar voornamelijk is Katherine actief in kleine, besloten bijeenkomsten waar ze, onder andere, venture capitalists en investeerders informeert over nieuwe online oplossingen, veranderende organisatiestructuren, potentierijke technologieën en nieuwe business modellen. Haar welverdiende vijfde plek heeft Katherine voornamelijk te danken aan haar initiatieven gericht op het stimuleren van het delen van online gerelateerde kennis in Nederland. Zo organiseert ze het jaarlijks terugkerende symposium B2B Goes Social. Opvallend is dat bij alle afgelopen vier edities de deelnemers zelf bepaalden wat ze voor hun aanwezigheid in het publiek wilden betalen. Vanuit haar bestuursfunctie in de Nyenrode VCV Marketing & Communicatie Kring initieert zij diverse events voor marketeers en Nyenrode alumni. Zoals het ‘Big Data Driven Desicions Symposium’, hét Big Data event van 2013. Zowel sprekers als sponsoren staan in de rij om een plekje bij haar events te veroveren. In de tussentijd lanceerde ze Digital Data Days, masterclasses waar Nederlandse professionals worden opgeleid om slim gebruik te maken van online data. Als programma manager van Nyenrode Executive Education geeft Katherine vorm aan programma’s als ‘CRM Leadership’ en ‘Online marketing’. Tevens werkte ze mee aan een RTL Z Masterclass over Big Data. En dat allemaal vanuit Starbucks! Mocht er spaarzame tijd over zijn, dan drinkt Katherine graag wijn, doet ze mee aan internationale zeilraces of leert ze om, jawel, te jagen.
Dit bericht is eerder geplaatst op Dutch Media Factory (nu ICONS) in 2014.