Wat is een 404 melding precies en wat doet deze melding in je browser?
Een 404 melding is een HTTP statuscode die aangeeft dat de door jou opgevraagde pagina niet (meer) bestaat. Er zijn verschillende manieren waarop een 404-melding kan ontstaan.
Je ziet deze melding vaak wanneer je een verkeerd adres ingeeft of wanneer een pagina is verwijderd of verplaatst. Soms kan het ook voorkomen dat een website tijdelijk offline is, maar dat geeft dan meestal een andere foutmelding. Als je op een 404 pagina komt, dan betekent dit dus dat de server de pagina niet kan vinden. In sommige browsers staat bij een 404 pagina ook nog eens vermeld wat er fout ging, bijvoorbeeld “404 Not Found” of “404 Page Not Found”.
Maar wat nu als je zelf een website hebt en mensen krijgen op jouw site te zien? Dan is het natuurlijk heel vervelend als mensen op jouw site terechtkomen en dan alleen maar een lelijke 404 pagina zien. Ook kan dat een negatief effect hebben voor je zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je site goed werkt en geen 404 foutmeldingen geeft.
Als je toch per ongeluk een pagina bent kwijtgeraakt, kun je er altijd voor kiezen om een redirect in te stellen. Een redirect stuurt mensen automatisch naar een andere pagina op jouw site, bijvoorbeeld de homepage. Op die manier ben je er altijd zeker van dat mensen wel iets te zien krijgen als ze op jouw site terechtkomen, ook als er iets verkeerd gaat.
Hoe herken je een 404 melding en hoe voorkom je deze foutmelding?
Als je een 404 pagina krijgt, betekent dit dat de door jou opgevraagde pagina niet gevonden kan worden. Dit kan gebeuren als je een verkeerde url intypt, maar ook als de pagina is verwijderd of verplaatst is. Een 404 fout is dus eigenlijk een ‘page not found’ error.
Om ervoor te zorgen dat je deze foutmelding niet krijgt, is het belangrijk om de juiste url in te typen. Als je de pagina niet meer kunt vinden, probeer dan eerst op de hoofdpagina van de website te zoeken. misschien is de pagina verplaatst of heeft de naam ervan veranderd. Als je er nog steeds niet uitkomt, neem dan contact op met de webmaster om te vragen waar de pagina is gebleven.
Het effect van een 404 melding voor SEO
Deze foutmeldingen doen niet veel goed voor je SEO resultaten. SEO staat voor Search Engine Optimization. In de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google krijg je een lagere seo score, omdat zij dit zien als een vervelende gebruikerservaring.
Maak dit een onderdeel van je online marketing strategie. Personaliseer je pagina en help je website bezoekersaantallen hoog te houden.
Hoe vind je een 404 pagina op je eigen website?
Via Google search console kun je makkelijk achterhalen of websitebezoekers tegen een geïndexeerde 404 error aanlopen.
Er van uit gaande dat je een account hebt voor Google Search Console.
- Open Search Console en selecteer de betreffende website.
- Kies in het linkermenu, in de sectie Index het menu Pagina’s.
- Scroll omlaag naar de 2e sectie ‘waarom pagina’s niet worden geïndexeerd’.
- Klik op ‘niet gevonden (404).
- Je krijgt nu een overzicht ‘Niet gevonden (404) Deze pagina’s worden niet geïndexeerd of weergegeven op Google’.
Bij WordPress websites kun je ook een redirect plugin installeren om een 404 pagina in te zien.
Welke oplossingen zijn er om een 404 melding te voorkomen of op te lossen
Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt die niet bestaat, krijgt hij of zij een 404 pagina. Dit is frustrerend voor de gebruiker en kan ervoor zorgen dat hij of zij je website verlaat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.
Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je een 404-pagina hebt met een duidelijke melding en instructies over hoe de bezoeker verder kan. De pagina moet ook een link naar de homepage bevatten, zodat de bezoeker direct naar de juiste plek kan worden gestuurd. Wees hierbij creatief. Veelgemaakte fouten zijn het niet personaliseren van een 404 melding en het voor de bezoeker onduidelijk maken naar welke webpagina ze wel kunnen gaan.
Ten tweede kun je ervoor zorgen dat alle links naar bestaande pagina’s werken. Als een link niet werkt, kun je ervoor zorgen dat deze doorverwijst naar de juiste pagina. Dit voorkomt dat bezoekers op een lege pagina terechtkomen.
Ten slotte kun je ervoor zorgen dat alle pagina’s die verwijzen naar niet-bestaande pagina’s, automatisch doorverwijzen naar de juiste pagina. Dit voorkomt dat mensen per ongeluk op een 404-pagina terechtkomen.
Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je website soepel blijft draaien en dat mensen niet vastlopen op foutmeldingen. Zo houd je ze geïnteresseerd in wat je te bieden hebt!
Tips voor het verbeteren van je website door middel van 301 redirects
Wanneer je een website hebt, is het belangrijk dat deze zo goed mogelijk bij je doelgroep aansluit. Daarom is het soms nodig je website aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe domeinnaam of url hebt, moet je oude url doorverwijzen naar de nieuwe met behulp van een 301 redirect. Zo weet je zeker dat mensen die op je oude website terechtkomen, doorgestuurd worden naar de juiste pagina op je nieuwe website. Dit is niet alleen handig voor de bezoekers van je website, maar ook voor zoekmachines als Google.
Wanneer je website verouderd is of niet meer aan de eisen voldoet, kan dit leiden tot een slechte ranking in zoekmachines. Met 301 redirects kun je ervoor zorgen dat bezoekers altijd terechtkomen op de meest recente versie van je website en dat zoekmachines de juiste pagina’s indexeren.
In dit blog hebben we gekeken naar wat een 404 melding is, hoe je deze foutmelding kunt herkennen en welke oplossingen er zijn om deze foutmelding op te lossen. We hadden ook nog 4 tips voor het verbeteren van je website door middel van 301 redirects. Hopelijk hebben deze stappen jou geholpen bij het voorkomen of oplossen van een 404 melding. Mocht het niet zijn gelukt dan kun je altijd contact opnemen met RocketPress voor hulp, want wij helpen je graag!