Skip links
502 bad gateway

Wat is een 502 Bad Gateway fout en hoe los je dit op?

Wat is een 502 Bad Gateway fout?

Een 502 Bad Gateway is een probleem dat zich kan voordoen wanneer je een webpagina probeert te openen. De browser doet een verzoek voor de pagina, maar de server kan het verzoek niet voltooien. Het gevolg is dat de pagina niet geopend wordt en je een 502 Bad Gateway foutmelding krijgt.

WordPress heeft veel van dit soort vervelende fouten die erg frustrerend zijn, maar de 502 Bad Gateway is een van de meest voorkomende. Bovendien heeft deze fout een slechte impact op jouw WordPress website, daarom leggen wij uit hoe deze fout ontstaat en hoe je het kunt voorkomen. 

Hoe ontstaat een 502 Bad Gateway?

Een 502 Bad Gateway doet zich voor wanneer er een hapering tussen twee online servers optreedt. Normaal gesproken wanneer je een website bezoekt op het internet stuurt jouw browser een verzoek naar een webserver. De webserver reageert door een HTTP header en HTTP status code terug te sturen, zodat de visuele pagina kan worden geopend. De code die wordt meegezonden hoor je als gebruiker niet te kunnen zien, behalve als er iets fout gaat.

502 bad gateway fout

Bij een 502 Bad Gateway fout ontvangt de server een ongeldige reactie en wordt de opgevraagde pagina niet geopend. Het is dus in principe een communicatiefout. Mogelijke oorzaken zijn een overbelasting van de server, een netwerkfout, een firewall die de verzoeken blokkeert of een probleem met de domeinnaam. Maar hoe voorkom je deze fout?

Hoe kun je het oplossen?

Een 502 foutmelding krijg je meestal te zien wanneer de server niet kan ontdekken waar de fout ligt. Je zult daarom ook zelf op onderzoek uit moeten gaan om te kijken waar het probleem zit. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt proberen om te vinden waar de oorzaak van de 502 Bad Gateway melding ligt. 

1. Herlaad de pagina

Voordat je van alles gaat uitproberen kun je het beste als eerste proberen de pagina opnieuw te laden. Het kan namelijk voorkomen dat een server er gewoon lang over doet om te reageren. Dit gebeurt als het erg druk is en wanneer het server vermogen laag is. Als je de pagina een paar keer herlaadt kan het probleem soms al opgelost zijn en is verder onderzoek overbodig. Als dit vaak voorkomt dan is het wel zaak om te onderzoeken waardoor het komt. Je kunt dan misschien overwegen om over te stappen naar een server met een groter vermogen.

2. Cache legen

Een 502 Bad Gateway fout kan ook veroorzaakt worden doordat de cache van je browser deze pagina voorschotelt. Je kunt het probleem oplossen door een harde refresh te doen met de knoppen CTRL + F5. Om te refreshen bij een Mac gebruik je de knoppen CMD + Shift + R. 

Je kunt even checken of het aan je cache ligt door de pagina nu in een andere browser te openen. Is het probleem nog niet weg? Lees dan verder.

3. Een lokale DNS cache

Het kan voorkomen dat het probleem ligt in de lokale DNS. Dit gebeurt vaak wanneer je je website hebt verhuisd naar een andere hosting provider of server. Het domein lost het IP-adres niet goed op. Omdat het wijzigen van de DNS ongeveer 24 uur kan duren is het beste wat je kunt doen even wachten tot alles compleet gepropageerd is. Je kunt ook proberen de lokale DNS cache te legen, volg dan de onderstaande stappen.

Op windows voer je het volgende in:

Command Prompt

Ipconfig / flushdns

Voor Mac voer je in de terminal in:

Dsacheutil -flushcache 

Op een windows krijg je de melding: “Successfully flushed the DNS resolver Cache “. Bij een MAC krijg je geen succes melding. 

4. Update je WordPress thema’s en plugins

Een andere manier om te checken waar het probleem ligt is door je WordPress thema en je plugins te bekijken. Als je updates uitvoert voor je plugins en thema dan kun je kijken of het probleem is opgelost. 

Als je helemaal niet meer op de website kunt komen dan zul je dit via FTP moeten checken.

Ga naar de map /wp/content/. Hier kun je alle plugins deactiveren. Zodra je dit hebt gedaan kun je je website bezoeken en kijken of het probleem is opgelost. Als dit is opgelost kun je nu alle plugins een voor een aanzetten om te kijken wat de veroorzaker is. 

Is dit niet het probleem? Bekijk dan of je thema het probleem is. Je kunt dit ook via de FTP doen onder de map /wp-content/themes/. Verander de naam van het thema zodat WordPress terugvalt op het oude thema. Als het probleem nu is opgelost update dan je WordPress thema of neem contact op met de maker van het thema. 

Als je dit allemaal iets te technisch en ingewikkeld vindt, overweeg dan eens om een onderhoudspakket bij RocketPress af te sluiten. Wij lossen dan alles voor je op, zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de problemen op je website!

5. Neem contact op met jouw host

Als alle bovenstaande oplossingen niet hebben geholpen dan ligt het probleem vaak bij de hosting provider. Een query, verzoek of script duurt dan te lang en wordt afgebroken door de server. Neem contact op met de support van je hosting provider en vermeld het probleem. Een goede hosting provider zal onderzoeken waar het probleem zit en het voor je oplossen. 

Is de 502 Bad Gateway foutmelding nog steeds niet opgelost?

Hopelijk hebben deze stappen jou geholpen met het oplossen van het 502 Bad Gateway probleem. Mocht het niet zijn gelukt dan kun je ook altijd contact opnemen met RocketPress voor hulp, want wij helpen je graag!

Contact opnemen

Heb jij geen 502 bad gateway melding, maar een 404 melding?
Lees in ons artikel ‘Wat is een 404-melding precies?’ wat dat betekend.