Skip links

Wat is hosting en welke verschillende vormen bestaan er?

Wat is hosting precies?

Wanneer je van plan bent om een website te maken dan krijg je altijd te maken met webhosting. Een website kan namelijk niet bestaan zonder, maar wat is hosting precies? Webhosting is het huren van een stukje webruimte op een server waar je bestanden kunt onderbrengen. Eigenlijk kun je het zien als een soort garage waar je van alles op kunt opslaan.

Een website wordt dus altijd gehost op een server. Deze server is een computer die 24 uur per dag aan staat en aangesloten is op het internet. Hosting maakt het mogelijk dat jouw website online staat!

Iedereen die een website wilt maken of een professioneel email adres wilt met eigen domeinnaam heeft webhosting nodig. Als je een website gaat maken dan is het handig om te weten welke verschillende soorten webhosting er bestaan, zodat jij de juiste kiest voor jouw site. Hieronder kun je alles vinden over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Aan het einde van dit artikel weet jij welke soort webhosting bij jou past!

Gratis hosting 

Gratis hosting is handig als je net begint met het maken van websites en geen geld wilt uitgeven. Echter is het geen aanrader als je goede kwaliteit wilt. Een gratis hostingpartij heeft een aantal nadelen. Je zit bijvoorbeeld vast aan de naam van de hostingpartij. Daarnaast verdient de hostingpartij geld aan advertenties op jouw website. Jij hebt zelf geen invloed om dit te beheren en verdient er ook geen geld aan. Daarnaast is de opslagruimte erg beperkt, waardoor je vaak alsnog moet overstappen naar betaalde hosting. Kies je voor gratis hosting dan heeft je website een slechte beveiliging en zul je alles volledig zelf moeten regelen. Lees hier meer over de beveiliging van je website.

Shared hosting 

Shared hosting is een van de meest voorkomende vormen. Als je voor het eerst begint met een website maken dan is dit een goede keuze. Je deelt hierbij de server met andere websites. Iedereen kan dus een gedeelte van de server huren en hosting afnemen. Een nadeel hiervan is dat wanneer andere websites problemen hebben dit ook van invloed kan zijn op jouw website. Een voordeel is dat het relatief goedkoop is doordat je de server deelt met andere websites.

Wanneer kies je voor shared hosting?

 • Je hebt een kleine website
 • Weinig bezoekers
 • Je hebt een laag budget
 • Je houd van eenvoud

Reseller hosting 

Je kunt ook nog kiezen voor reseller hosting. Je neemt dan een stuk hosting af bij een hostingpartij, maar je kunt deze doorverkopen aan eigen klanten. Je splitst dan als het ware jouw account op in meerdere losse accounts. Ben je een webdesigner, app-ontwikkelaar of een online marketing bureau? Dan zou dit een goede keuze voor jou kunnen zijn. Jouw nieuwe klanten zijn vaak nog op zoek naar een hostingpartij. En hoe makkelijk is het als jij dit kan aanbieden? Je kunt je eigen bedrijfsnaam gebruiken en hoeft de naam van de hostingprovider niet te benoemen. Eigenlijk kun je als het ware je eigen bedrijfje beginnen. 

Wanneer kies je voor reseller hosting?

 • Wanneer je meerdere websites in bezit hebt en deze los van elkaar wilt beheren
 • Als je hosting wilt verkopen aan je klanten
 • Als je websites voor anderen wilt hosten

VPS 

VPS staat voor een virtual private server. Dit is een goede keuze als je veel website verkeer verwacht en beschikt over technische kennis. Bij een VPS deel je de server wel met andere klanten, maar de VPS’en zijn allemaal van elkaar gescheiden. Terwijl bij shared hosting niet zo een scheiding is. De scheiding bij een VPS zorgt ervoor dat andere sites geen negatieve invloed meer op jouw site kunnen uitoefenen. Een groot voordeel als je een snelle en stabiele site wilt!

Bij een VPS bepaal je helemaal zelf wat je doet met jou eigen stukje hosting. Je hebt zelf de vrijheid om een besturingssysteem uit te kiezen waarop de VPS moet draaien. Een ander voordeel is dat VPS goed schaalbaar is. Je kunt zoveel websites en applicaties toevoegen als je wilt! Als je verwacht veel opslagruimte nodig te hebben voor je site dan is dit erg handig. 

Let wel op, neem niet zomaar een VPS. Dit kun je alleen doen als je ervaring en technische kennis hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van je server. Heb je geen verstand van servers dan is het niet verstandig om voor een VPS te gaan.

Wanneer kies je voor een VPS?

 • Je hebt een grote website
 • Je hebt veel bezoekers
 • Je wilt een snelle site
 • Vrijheid en flexibiliteit
 • Je hebt veel technische kennis
 • Je hebt ervaring met servers

Managed Hosting

Managed Hosting voorziet je van extra service en kwaliteit krijgt om je website goed te laten draaien. Bij Managed hosting hoef je zelf helemaal niks meer te doen. Je hebt altijd een snelle en stabiele website, maar je hebt er zelf geen omkijken naar. Het updaten, beheren en beschermen van je website worden voor jou geregeld. Je spreekt met de hostingpartij af hoe krachtig jij jouw server wilt hebben en welke diensten erin jouw servicepakket vallen.

Het grote voordeel van Managed Hosting is dat je nooit meer tijd hoeft te besteden aan technische mankementen van je website. Jouw website is volledig geoptimaliseerd, veilig en supersnel. Snelheid is een erg belangrijke factor voor de SEO van je website! Extra voordeel dus.

De term Managed Hosting kan op verschillende manier geïnterpreteerd worden. Er zijn bedrijven die Managed Hosting aanbieden en alleen de server managen. Er zijn ook organisaties die Managed Hosting aanbieden en hierbij de server en de website managen. Let dus altijd goed op bij het afsluiten van Managed Hosting of updates en beveiliging alleen voor de server worden uitgevoerd of ook specifiek voor jouw website. Managed WordPress Hosting bij RocketPress betekent dat alles voor jou wordt geregeld. Dus de server en jouw website worden beide gemanaged. Meer informatie over RocketPress Managed WordPress Hosting vind je hier. 

Bespaar tijd en kosten

Je betaalt voor Managed Hosting iets meer, maar als je er goed over nadenkt dan ben je eigenlijk goedkoper uit. Op papier zien de kosten voor Managed Hosting er misschien duurder uit, maar dit is een misvatting. De tijd die je kwijt bent aan het updaten, beheren en beveiligen van een website is erg veel. En tijd is geld. Deze tijd kun je nu investeren in de groei van je bedrijf.

Als je deze uren omrekent dan zul je zien dat een Managed Hosting service ineens goedkoper is dan de minder veilige alternatieven die hierboven genoemd zijn. Daarbij komt kijken dat de kans op een hack minimaal is. En een gehackte website wil je echt niet, want dit kost pas echt veel geld!

Waarom kiezen voor Managed hosting?

 • Altijd support van experts
 • Onderhoud en beheer van je website worden geregeld
 • Je website is geoptimaliseerd en supersnel
 • Website draait op krachtige servers 
 • Geen technische problemen
 • Goed schaalbaar
 • Extra veiligheid

Zoals je hebt kunnen lezen zit er veel verschil tussen de soorten hosting die je kunt afsluiten. Voor de het ene pakket betaal je misschien iets meer, maar hier krijg je dan ook veel voor terug. Jouw website is jouw online visitekaartje, dus dit kun je maar beter goed geregeld hebben door in ieder geval de juiste hosting af te sluiten.

Heb je vragen of wil je advies over welke soort hosting je het beste kunt afsluiten? Neem gerust contact met ons op!