Skip links
Wat is Web 3?

Wat is Web 3?

Wat is Web 3? 

Het huidige internet bestaat inmiddels meer dan 30 jaar. Deze wereld veranderende technologie is nog relatief onvolwassen en is dus in staat om nog verder te evolueren.
Een van de concepten om verder te ontwikkelen gaat over een World Wide Web op basis van openbare blockchains. Ofwel Web 3.
Veel mensen gebruiken “het web” en “het internet” door elkaar, terwijl ze in feite twee verschillende dingen zijn. Bovendien is er meer dan één versie van het web. Ben je al geïntrigeerd?
Om uit te leggen wat Web 3 is, duiken we eerst in een stukje geschiedenis.

Web vs Internet

Het web, voorheen het World Wide Web genoemd, zijn de pagina’s of sites die je ziet wanneer je online inlogt.
Het internet is een reeks onderling verbonden computersystemen waarop het web functioneert en bestanden en e-mails laat meereizen.
Of anders gezegd, internet is het snelweg systeem dat veel steden met elkaar verbindt, en het web is de verzameling van rustplaatsen, benzinestations, buurtwinkels en andere haltes. Alle versies van het web hebben internet gebruikt en gebruiken het nog steeds om gebruikers met websites en met elkaar te verbinden.

Wat is web 1.0?

In feite bestond deze eerste versie van het web uit een paar mensen die webpagina’s en inhoud en webpagina’s maakten voor een grote groep lezers. Hierdoor kregen de lezers toegang tot feiten, informatie en inhoud van de bronnen. Een online bibliotheek als het ware.
Deze webversie kun je omschrijven als “het alleen-lezen web”, omdat het web destijds geen afbeeldingen, formulieren en bedieningselementen toonde. Interactiviteit was dus niet mogelijk.

Wat is web 1.0?

Wat is web 2.0?

Web 2.0 is het internet zoals we dat nu kennen. Tussen 2000 en 2004 waren er veel nieuwe ontwikkelingen. Die ontwikkelingen hebben geleid tot de mogelijkheid voor interactie. Massa’s gebruikers konden deelnemen aan het creëren van inhoud op sociale netwerken, blogs, deelsites en meer. Maar ook bedrijven kregen informatie over de gebruikers.  

Het bedrijfsmodel van Web 2.0 is gebaseerd op gebruikersparticipatie.  De gegevens die jij deelt op het internet, maar ook gegevens waarvan jij niet wist dat je ze deelt worden verkocht aan derden. Het internet is daarmee de laatste jaren een enorme app store geworden, gedomineerd door gecentraliseerde apps van Google, Facebook en Amazon. Iedereen probeert een publiek op te bouwen, gegevens te verzamelen en geld te verdienen met die gegevens door middel van gerichte advertenties.

Wat is web 2.0?

Dus wat is Web 3.0?

Web 3.0 is de derde generatie van internet: een wereldwijd netwerk dat intelligente interacties tussen al zijn gebruikers en apparaten mogelijk maakt.

Web 3.0, ook wel Web3 genoemd, is helaas nog niet gerealiseerd. Een exacte omschrijving over alle mogelijkheden is er daarom nog niet. Het idee is dat Web 3.0 zal draaien op blockchain technologie en dus niet op het huidige internet. De blockchain technologie is niet nieuw.
De laatste jaren heeft deze technologie veel aandacht gehad door de opkomst van cryptomunten en NFT’s.

Doordat deze nieuwe generatie internet gedecentraliseerd wordt, blijven data, spullen en jouw identiteit helemaal van jezelf. Deze liggen dan niet langer in de handen van de grote techreuzen als Google en Facebook. Het omvat kunstmatige intelligentie en machine learning. Als deze concepten worden gecombineerd met Natural Language Processing (NLP), is het resultaat een computer die Web 3.0 gebruikt om slimmer te worden en beter in te spelen op de behoeften van de gebruiker.

Wat is Web 3.0?

Web 3.0 zou ons een eerlijker internet kunnen brengen doordat het jou autonoom laat zijn.
Wil jij informatie delen, dan hoeft dit niet langer door bijvoorbeeld META goedgekeurd te worden en je kunt er zelf voor gecompenseerd worden in crypto’s.

over ons

Full-service partner voor ondernemers.

Sinds 2010 is ICONS het platform voor diverse online labels,  gespecialiseerd in managed hosting, marketingcampagnes, e-commerce en website development. Met het volledige proces in handen van 1 projectorganisatie zijn we er voor zowel bedrijven als agencies.

Meer zichtbaarheid, extra klanten of aansprekende campagnes? ICONS verzorgt het complete traject van idee tot uitvoering voor onder meer MKB, non-profit en semi-overheid. Onze strategie-experts en technische specialisten zorgen voor gegarandeerd resultaat.

Onze bedrijfsfilosofie richt zich op groei door middel van partnering of acquisitie om zo een betere service te kunnen leveren aan onze klanten. Wij zoeken dan ook continu naar complementaire digital service providers die het ICONS netwerk kunnen versterken.

Meer informatie nodig?

We horen graag van je

    Je naam

    Emailadres

    (Optioneel)

    Onderwerp

    Je bericht