Skip links
website optimalisatie

Website optimalisatie – verhoog je vindbaarheid en conversies

10 tips voor website optimalisatie 

Een WordPress website bouwen kan tegenwoordig bijna iedereen wel, maar het optimaliseren van deze website op snelheid en vindbaarheid is een ander verhaal. Professionele hulp inschakelen kan een goed idee zijn, maar er zijn ook een aantal simpele trucjes die je zelf kunt toepassen. RocketPress deelt in dit artikel 10 eenvoudige website optimalisatie tips om jou op weg te helpen naar hogere conversies & top posities in Google!

Waarom website optimalisatie?

Voordat we beginnen leggen we kort uit wat website optimalisatie betekent en waarom het zo belangrijk is voor het online succes van jouw bedrijf. Website optimalisatie betekent simpelweg alle marketing technieken en technische optimalisaties die worden ingezet om meer succes te behalen met je website. Hierdoor krijg je onder andere:

  • een hogere ranking in Google
  • meer bezoekers
  • hogere conversies
  • een hogere omzet

Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is voor gebruikers en voor zoekmachines. Jouw website is de plek waar je jouw (potentiële) klanten ontvangt, het is dus van essentieel belang dat alles klopt. Denk aan snelheid, structuur, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. De volgende 10 tips zullen jouw website een grote opfrisbeurt geven, waardoor jij steeds dichterbij die nummer 1 positie zal komen!

1. Zorg voor een gebruiksvriendelijke website

Denk je wel eens na over de gebruiksvriendelijkheid van je website? Kunnen bezoekers snel de gewenste informatie vinden? Als dit niet kan dan zullen ze jouw website sneller verlaten…

Gebruiksvriendelijkheid is belangrijker dan ooit om hoog te scoren in Google. Sinds vele updates aan het algoritme en de kracht van machine learning kan Google websites steeds beter beoordelen. Google meet namelijk aan verschillende signalen wat gebruikers doen nadat ze jouw content hebben gelezen.

Het is belangrijk dat gebruikers goed door jouw website kunnen navigeren en vinden waar ze naar zoeken. Het toevoegen van een zoekfunctie kan hier bijvoorbeeld aan bijdragen.

Wanneer Google ziet dat jouw website een gebruiker goed heeft geholpen dan wordt dit beloond met hogere posities!

2. Gebruik H1 en H2 tags in titels

Deze tip is misschien wel de meest eenvoudige tip die we met je gaan delen in deze blog. Het toevoegen van H1 en H2 tags aan de titels op je website. Het is een eenvoudige tip, maar deze tags hebben een grote invloed op jouw vindbaarheid in Google. Door deze tags te gebruiken vertel je de zoekmachines waar jouw pagina’s over gaan!

Zorg dat je altijd een H1 tag toevoegt aan de hoofdtitel en meerdere H2 of H3 tags aan je tussenkopjes. Zorg ook dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in deze titels terugkomt. Google leest waar jouw pagina over gaat door naar deze tags te kijken. Het is handig als de woorden waarop je gevonden wilt worden hierin voorkomen. Op de afbeelding hieronder zie je hoe je deze tags kunt toevoegen.

H1 & H2 tags

3. Voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen

Niet alleen teksten zijn belangrijk voor zoekmachines, ook afbeeldingen helpen bij de vindbaarheid van je website. Mensen zijn visueel ingestelde wezens, afbeeldingen zijn daarom een goede manier om aandacht te trekken.

Zorg altijd dat afbeeldingen een zo klein mogelijke bestandsgrootte hebben. Te grote afbeeldingen zorgen namelijk voor een langere laadtijd en dit heeft een negatief effect op de gebruikerservaring van je website!

Ook is het belangrijk om alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen. Deze alt-tekst wordt gelezen door Google om te bepalen waar de afbeelding over gaat. Op deze manier kun je dus sneller gevonden worden in Google. In de afbeelding hieronder zie je waar je deze alt-tekst kunt invullen. Dit venster krijg je te zien wanneer je een afbeelding wilt toevoegen aan een pagina in WordPress.

alt tekst invoeren

4. Zorg voor een SSL-certificaat

Wil je een vertrouwd gevoel geven aan je bezoekers? Maak dan gebruik van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat geeft aan dat de persoonsgegevens van je bezoekers veilig zullen zijn. Dit is vooral handig bij een webshop, want dit toont aan dat je klanten veilig betalingen kunnen uitvoeren. Zonder SSL-certificaat zullen klanten minder snel een betaling doen of gegevens achterlaten. Je kunt er dus maar beter een hebben.

Niet alleen een SSL-certificaat is belangrijk. Eigenlijk alles wat bijdraagt aan de veiligheid van je website zorgt voor een betere snelheid en vindbaarheid. Wil je meer weten over veiligheid? Lees dan dit artikel. 

5. Content is King

“Content is King “ is een term die je steeds vaker leest op het internet, maar waarom eigenlijk? Wat is content en waarom is het zo belangrijk voor de optimalisatie van je website? Content is een verzamelwoord voor alles dat je klanten van informatie voorziet. Denk aan blogs, infographics, video’s geluidsfragmenten of afbeeldingen.

Alles dus wat jouw doelgroep interesseert, waardeert en verder helpt in hun aankoopproces behoort tot content. Maak content die aansluit bij de vragen van jouw klanten, want dan zul je worden gevonden in Google. En hoe meer goede content jouw website bevat des te meer pagina’s je hebt waarop je gevonden kunt worden. Aan de slag dus!

6. Wees uniek

Een makkelijke manier om snel veel content op je website te krijgen is door het kopiëren en plakken van teksten van andere websites. Doe dit absoluut niet! Je krijgt hier alleen maar minpunten voor. Google herkent gekopieerde content en ziet ook wie er als eerste was. Zorg dus dat de content die je plaatst eigen is, anders kunnen je rankings zelfs flink dalen…

7. Link naar andere websites

Kun je met linken naar andere websites een hogere ranking krijgen?  Het antwoord is ja!

Veel mensen denken dat dit niet zo is, omdat het bezoekers de gelegenheid geeft om naar een andere website te gaan en jouw website verlaten. Toch blijft goede content het belangrijkste aspect op het internet en hier horen links naar andere websites ook bij.

Je helpt hiermee gebruikers op het internet te vinden waar ze naar op zoek zijn en dit is waar het om draait. Bovendien laat je hiermee zien dat je je bezoekers zo goed mogelijk wilt helpen en dit wekt vertrouwen!

8. Zorg voor backlinks 

Backlinks die verwijzen naar jouw website zorgen ervoor dat Google jouw website ziet als relevant en hierdoor zal je een hogere ranking krijgen. Hierbij is de kwaliteit van de links wel het belangrijkst en niet de kwantiteit! Google wordt namelijk steeds beter in het identificeren van kwalitatieve links. Zorg dus niet voor zoveel mogelijk links, maar zorg voor relevante links van websites met autoriteit. 

9. Snelle website met goede hosting 

De snelheid van je website is een belangrijke factor voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een langzame website wordt snel weggeklikt en vaak als onbetrouwbaar gezien. Google straft dit af!

Wil je een snelle website dan is een goede hostingpartij van essentieel belang. Hosting is de basis van je website en bepaalt voor een groot gedeelte de snelheid. Goedkope hosting lijkt in het eerste opzicht aantrekkelijk, maar door een langzame website kun je veel geld mislopen.

Je kunt beter kiezen voor Managed WordPress Hosting of een eigen VPS. Hiermee ben je zeker van een snelle website.

Bij Managed WordPress Hosting hoef je zelf niks te doen en wordt jouw website volledig geoptimaliseerd op snelheid en veiligheid. Meer weten over Managed WordPress Hosting? Je leest het hier.

10. Een handig SEO tool: Yoast plugin

Al deze optimalisatie tips zijn ontzettend handig, maar hoe kun je controleren dat je je website geoptimaliseerd hebt voor Google? Hier is een handige plugin voor: Yoast SEO Deze plugin laat eenvoudig zien op welke punten je website goed scoort en waar nog verbeterpunten liggen.

Je kunt per pagina invoeren op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. De Yoast plugin kijkt vervolgens naar:

  • Metadescription
  • Paginatitels
  • De URL
  • De tekstopbouw
  • Afbeeldingen
  • Interne en externe links

Al deze aspecten dragen bij aan een betere gebruikerservaring van je website en een hogere ranking in Google. De Yoast plugin scant welke onderdelen in orde zijn en welke niet. Op basis van deze analyse kun jij je website verder optimaliseren!

Yoast Plugin
Yoast SEO plugin

Aan de slag met website optimalisatie

Als het goed is heb je nu een aantal handige tips gelezen, waardoor je zelf aan de slag kunt met het optimaliseren van je website. Heb wel geduld: het kan even duren voordat Google de waarde van jouw website ziet. Maar echt waar, het gaat je resultaat opleveren! Misschien niet direct, maar het optimaliseren van je website zal succes brengen op de lange termijn!

Wil jij je website optimaliseren maar heb je geen idee waar je moet beginnen? RocketPress helpt je graag met advies. Neem contact met ons op via onderstaande button. 

Contact opnemen