WordPress CDN, waarom jij dit zou moeten gebruiken!
Bij RocketPress delen wij graag tips en tricks over het sneller maken van je WordPress website. Dit hangt af van diverse factoren en je kunt hier zelf veel invloed op uitoefenen. In deze blog gaan we het hebben over hoe een WordPress CDN, een content delivery network, bijdraagt aan een snellere website.
Tegenwoordig is het hebben van een CDN geen overbodige luxe meer. Zo loopt ongeveer de helft van het internetverkeer via een CDN en dit percentage groeit nog steeds. Maak je er dus nog geen gebruik van? Wij leggen je graag uit waarom je dat wel zou moeten doen!
Wat is een CDN?
CDN staat voor een content delivery network. Je moet een CDN niet verwarren met je hosting, want dit zijn twee verschillende services. Een CDN kun je zien als een extra toevoeging aan je hosting om de snelheid van je website te verbeteren.

Een CDN is een netwerk van proxyservers die over heel de wereld verspreid zitten in verschillende datacenters. Deze servers slaan tijdelijk statische content op van jouw website, zodat er wereldwijd kopieën beschikbaar zijn. Denk aan content zoals JavaScript, afbeeldingen, video’s, teksten en CSS. Het voordeel hiervan is dat een websitebezoeker data kan ontvangen van de dichtstbijzijnde server. De afstand die de data moet afleggen is dus veel korter en dit levert natuurlijk snellere laadtijden op!
Hoe werkt een WordPress CDN?
Om gebruik te maken van een CDN moet je eerst opzoek naar een CDN provider. Je sluit jezelf aan bij deze provider, zodat jouw website wordt toegevoegd aan het wereldwijde netwerk van servers. Deze servers worden ook wel Points of Presence genoemd, bekend als PoP. Deze punten zorgen ervoor dat de inhoud van jouw website sneller geladen kan worden vanaf de servers die het dichtstbij staan.
Het gebruik van een WordPress CDN is zeer eenvoudig. Waneer je je geabonneerd hebt op een CDN provider combineer je dit met een plugin, zoals WP Rocket, om je WordPress CDN te integreren. Deze plugin zendt jouw assets automatisch door naar het CDN en je hoeft zelf niks te doen om dit op orde te krijgen. Zo geregeld dus!
Wanneer er een bezoeker op jouw website terecht komt dan kijkt de CDN provider op welke locatie deze bezoeker zich bevindt. Vervolgens wordt er een PoP binnen het netwerk gekozen die dichtbij de gebruiker gelegen is. Op deze manier is de afstand die de data moet afleggen om de gebruiker te bereiken veel kleiner. En dit levert dus een veel snellere gebruikers ervaring op!
Er zijn veel verschillende CDN providers beschikbaar. Sommigen zijn gratis en andere hebben een premium plan. Hieronder tonen we een aantal bekende CDN providers die je zou kunnen kiezen.
Wat zijn de voordelen van een CDN?
Een van de grootste redenen om een CDN te gebruiken is het verbeteren van je website snelheid. Snelheid is een van de belangrijkste succesfactoren van jouw website. Ga maar eens bij jezelf na hoe vaak je een pagina weg klikt, omdat hij te sloom laad. Dit wil je bij je eigen website absoluut voorkomen! Bovendien zijn er veel onderzoeken die bewijzen dat een snellere laadtijd direct bijdraagt aan lagere bounce percentages, een langere bezoekduur en een hogere conversies.
Lagere bandbreedte kosten
Een ander voordeel van een CDN is dat het de kosten van je bandbreedte kan verlagen. Veel webhosting pakketten leveren onbeperkt veel bandbreedte, maar sommige pakketten bieden slechts een beperkte hoeveelheid aan bandbreedte aan. Bij veel dataverkeer kunnen de kosten dus hoog oplopen. Wanneer je gebruik maakt van een CDN zorgt dit ervoor dat het bandbreedte gebruik verminderd wordt, en voorkom je extra kosten bij je hosting service.
Wordt sneller gevonden in Google!
Bij Google draait alles om een optimale gebruikerservaring. De gebruikerservaring is een zeer belangrijke factor in het behoud van bezoekers in de klantreis. Heeft je website een lange laadtijd? Dan wordt je hier zeker op afgerekend in de google page ranking. Aangezien een CDN bijdraagt aan snellere laadtijden, draagt dit dus ook bij aan een betere SEO score!
Veiligheid
De meeste CDN geven je website ook extra beveiliging. Zo kunnen ze helpen bij het verminderen van DDoS-aanvallen op je WordPress website. Een DDoS is een plotselinge grote piek in het verkeer naar de webserver. Een DDoS aanval kan ervoor zorgen dat je website offline gaat, omdat deze het vele verkeer niet aankan. Een CDN zorgt ervoor dat zo een piek belasting verdeeld wordt over meerdere servers en zo voorkom je problemen.
Moet ik gebruik maken van een CDN?
Een CDN zorgt dus kort gezegd dat content snel, betrouwbaar, goedkoop en veilig geleverd wordt aan jouw bezoekers. Eigenlijk is dit dus voor iedereen met een website of webshop een nuttige investering. Voor websites met alleen Nederlandse bezoekers zal het effect minder groot zijn dan voor website met veel verkeer uit het buitenland. Maar zoals hierboven uitgelegd is, zijn er uiteraard meerdere voordelen aan een CDN dan een snelle data overdracht naar het buitenland. Bovendien is een CDN vaak vrij goedkoop dus echt veel kosten ben je er niet aan kwijt! Gebruik maken van een CDN raden wij dus zeker weten wel aan!